olen aloittanut uuden vuoden puuttumalla toisten ihmisten asioihin.

Kuulostaa pahalta.

Mutta otti päästä, kun uudenvuoden yöbussissa jokainen (minä mukaanlukien) kysyi kuskiparalta yötaksasta ja sitten eräs mies jäi monkuttamaan siitä järjettömän pitkäksi ajaksi. Niin pitkäksi, että kuskin ääni alkoi uhkaavasti nousta. Eihän sitä kuskia voi syyttää HKL:n hinnoista, etenkään yöllä neljän aikaan. Hermo meni ja aioin pelastaa itseni ja muut turhalta kolarilta ja kuolemalta. Tokaisin "Herkeä nyt jo kiusaamasta sitä kuskia!" ja sain miekkosen jatkamaan monkuttamista kanssani, kunnes poistuin bussista, puhisten.

 

Eilen marssin juna-asemaa kohden, kun arviolta kuudesluokkalaiset pojat jätkäilivät samalla metsätiellä. Toinen heitti mehupurkin metsään ja olin juuri keräämässä rohkeutta käskeä poikaa hakemaan sen, kun hän tarttui puun oksiin ja alkoi katkoa niitä. Ennen kuin ehdin kerätä mitään rohkeutta olin jo tiukasti napissut "Älä viitsi repiä sitä puuta", josta poika säikähti ja lopetti. Jatkoin marssiani taakseni katsomatta ja koskaan uskaltamatta mainita jotain siitä mehupurkista ja siten vaarantaa saavuttamani voiton.

On niin ihanaa olla aikuinen.

Harmittaa vaan, että olishan sitä voinut mukavamminkin asiat ilmaista. Kiltimmin, fiksummin, älykkäämmin. Mutta käpy vaan paloi. Enkä tiedä, olisiko poika kuunnellut kiltisti pehmeällä äänellä esitettyä pyyntöä. Ehkä. 

En ole ihan varma, mitä mieltä olen tällaisesta asioihin puuttumisesta. Tai olenpa. Inhoan sitä, että toisten yksityisasioihin puututaan, että kaikkien pitäisi mennä samalla muotilla, mutta en voi sietää sitä, että yksittäisiä ihmisiä tai luontoa poljetaan. Kyllä sellaiseen voi puuttua.Onhan se käsittämätöntä, että jotkut kuvittelevat saavansa tehdä mitä tahansa.

Ehkä yritän tätä rohkeutta, mutta myös mukavampaa tapaa esittää asiat, kasvattaa. En vain ole keskinyt tälle vielä sopivaa verbiä. Tästä tulee mieleen tädit, sontikat, isot käsilaukut, isot nenät, joilla puututaan kaikkien asioihin. Niin. Mutta supermiesmäisellä, yhteisön elämää helpottavalla tavalla. Toivon. Nimiehdotuksia otetaan vastaan. Täteily kuulostaa niin löllöltä ja puuttuminen pahalta.