niin.

jätetyksi tuleminen on kuin nilkan nyrjähtäminen.
kaikki jotka ovat kokeneet jomman kumman, tietävät kyllä mistä puhun.

se tapahtuu. ensin vain kuulee tai näkee, mistä on kyse. se tulee shokkina, vaikka sitä olisi osannut aavistella. aluksi ei mitään tunnu, pelästyy vain, joutuu suunniltaan kouraisevasta kauhusta, sillä tietää että kohta sattuu. ja paljon.

sitten tulee kipu.
se, jota pelkäsi.
se sattuu niin, ettei tiedä miten hengittää.
kasvot pyyhkäistään kivusta harmaiksi.
pyörryttää niin, että joutuu tantereeseen makaamaan.
itkettää, vaikka ei haluaisi.


nilkkaa täytyy hoitaa heti tilanteessa, jälkikäteen annetusta hoidosta ei ole tehokasta apua. kylmä, koho ja kompressio, myös kipulääke, opetettiin lukiossa.


myöhemmin nilkkaa ei särje, ellei äkillisiä vääriä asentoja vahingossa ota. ja niitä ottaa.
vaikka kipua ei jatkuvasti ole, ei voi elää normaalisti. koska on rikki. koska joka asennossa on epäilys siitä, kestääkö nilkka tämän.
nilkka laitetaan kiristyssiteisiin, jotta voi jatkaa elämää, arkea, liikkua sen verran kuin täytyy.

jossain vaiheessa tukiside täytyy ottaa pois. kokeilla hiljakseen elämää hauraalla nilkalla.
mutta paraneeko nilkka koskaan? en tiedä, onko tervettä olemassakaan.
mutta ei se ole koskaan enää sama kuin ennen.

nilkan epävarmuus vaikuttaa koko kehoon. toiseen nilkkaan, polviin, lantioon, rintarankaan ja pään asentoon. vuosia myöhemmin huomaa kehonsa väärin kuormitettuja asentoja.
fysioterapeutti sanoi, ettei kehossa vuodenkaan jälkeen enää ole traumaa, mutta ihmisen lihasisto, keho, oppii toimimaan tietyllä, väärällä tavalla, tukeakseen ruhjeen saanutta kehon osaa.
kehon väärä kuormitus aiheuttaa särkyjä kummallisiin paikkoihin. nilkka saattaa olla jo terve, mutta polvet reistaavat ja niska jäkittää.
keho on oppinut väärän tavan olla olemassa. väärän, koska keho ei muista, millaista on toimia terveellä tavalla.
kun opettelee pois vääristä malleista, täytyy tehdä koko hermotusta uudelleen. kuin lapsi, käydä läpi kuinka liikutaan, juostaan, ollaan tässä maailmassa, yhden entisen rikkoutuneen nilkan kanssa. tässä vaan ja näin, nyt, epätäydellisenä, rikki. silti kokonaisena, siksi kokonaisena.